	Bridge Training Nr. 997                                                              14 april 2025

	[image: Denkert]Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook onmogelijke vragen over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te verlenen. 
Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende service! Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken! 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen.

	Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze, 
Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, 
Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers
	

	
	www.bridgeservice.nl voor alle reeds verschenen Bridge Trainingen, Arbitrairs, Vragenhoekje Rekenprogramma, en alles wat bridge nog leuker maakt.



Na het Reverse-geweld van vorige week nu even tot rust komen met drie ‘doordenkertjes’. 

Vraag 1	West / Allen

West		Noord	Oost		Zuid		Jouw zuidhand
1		pas		1SA		??		 H V 4 3
 8
 H 10 4 3 2
 A B 6 
Wat bied je met deze zuidhand?
a. pas
b. doublet
c. 2

Ik geef geen overpeinzing.




Antwoord 1	West / Allen

West		Noord	Oost		Zuid		Jouw zuidhand
1		pas		1SA		??		 H V 4 3
 8
 H 10 4 3 2
Wat bied je met deze zuidhand?			 A B 6 
a. pas	= 0 punten
b. doublet	= 3 punten
c. 2		= 1 punt

OW hebben in ieder geval samen minimaal 19-20 punten. Zonder extra openingskracht bij west zijn de krachten redelijk gelijk verdeeld. Grote kans dat er voor jou en je partner dan ook iets – een deelscore – te behalen valt.
· Dat maakt passen (a) letterlijk te passief. 
· Voordeel van 2 (c) is dat je de strijd in ieder geval aangaat. Nadeel is dat je partner een eventuele 4-kaart schoppen niet zal noemen en je ruitenkleur wat ‘tochtig’ is.
· Doublet (b) is goed voor de hoofdprijs. Dit doublet heeft dezelfde boodschap als het doublet direct na de 1-opening. Het belooft 12-16 punten en minstens een 3-kaart in de ongeboden kleuren, dus in dit geval weinig kaarten in de hartenkleur.
· Ook als oost had gepast had je een informatiedoublet kunnen geven. 


Vraag 2	Zuid	/ Niemand

	West		Noord	Oost		Zuid
							1
pas		2		pas		2SA
pas		3SA		pas		pas
pas
 A B 2
 3 2
 H V 2
 H B 4 3 2
[image: red-compass[1]]
 10 9 2
 A H
 A B 10 4 3
 7 6 5

West komt tegen jouw 3SA-contract uit met V.
Dat je de uitkomst niet duikt, is duidelijk . Maar welke 2e slag is de jouwe?
a. Ik speel 10 voor. Als west laag bijspeelt, laat ik dummy dat ook doen.
b. Ik speel 5 naar B.
c. Ik speel 5 naar H.
d. Ik draai eerst alle ruiten af en speel na de 5e ruitenslag 10 voor.

Bij dit spel peins ik desgewenst wél met je mee.


Overpeinzing 2		Zuid	/ Niemand

	West		Noord	Oost		Zuid
							1
pas		2		pas		2SA
pas		3SA		pas		pas
pas
 A B 2
 3 2
 H V 2
 H B 4 3 2
[image: red-compass[1]]
 10 9 2
 A H
 A B 10 4 3
 7 6 5

West komt tegen jouw 3SA-contract uit met V.
Dat je de uitkomst niet duikt, is duidelijk . Maar welke 2e slag is de jouwe?
a. Ik speel 10 voor. Als west laag bijspeelt, laat ik dummy dat ook doen.
b. Ik speel 5 naar B.
c. Ik speel 5 naar H.
d. Ik draai eerst alle ruiten af en speel na de 5e ruitenslag 10 voor.

· Uiteraard tel je acht vaste slagen: A, AH en vijf ruitenslagen.
· Je moet één slag ‘versieren om 3SA C te kunnen noteren. 
· Er zijn twee kleuren die goed kúnnen zijn voor die broodnodige extra slag: de schoppen en de klaveren.
· Je hebt nog één hartenstop. Je mag dus één keer van slag zonder noodlottige gevolgen (geheel tegen je wil achter een hartenprocessie moeten aanlopen). Daarom moet je je negen slagen binnen hebben voordat OW wéér aan slag komen…

Kies daarom voor de optie die de grootste kans geeft op de 9e slag nadat je laatste hartenstop zijn slag heeft gemaakt…

Speelwijze		Gaat fout als… 
a. 10 voor		oost V én H heeft
b. 5 naar B		oost V heeft
c. 5 naar H		oost A heeft




Antwoord 2		Zuid	/ Niemand

	West		Noord	Oost		Zuid
							1
pas		2		pas		2SA
pas		3SA		pas		pas
pas
 A B 2
 3 2
 H V 2
 H B 4 3 2
[image: red-compass[1]]
 10 9 2
 A H
 A B 10 4 3
 7 6 5

West komt tegen jouw 3SA-contract uit met V.
Dat je de uitkomst niet duikt, is duidelijk . Maar welke 2e slag is de jouwe?
a. Ik speel 10 voor. Als west laag bijspeelt, laat ik dummy dat ook doen 
= 3 punten
b. Ik speel 5 naar B		= 0 punten
c. Ik speel 5 naar H		= 0 punten
d. Ik draai eerst alle ruiten af en speel na de 5e ruitenslag 10 voor 
= 4 punten

Speelwijze a: 10 voor. De snit op VB is het kansrijkst. 
[bookmark: _GoBack]Die gaat namelijk alleen fout als énV én B verkeerd (bij oost) zitten. De kans dat één of twee plaatjes goed zitten, is 75% (50% kans dat het eerste plaatje goed zit, en 50% kans van de resterende 50% dat het tweede plaatje goed zit). Met één plaatje fout, verlies je de eerste snijpoging. Maar nadat je laatste hartenstop zijn werk heeft gedaan, speel je met een zeer grote kans op succes schoppen naar dummy’s B!  

Speelwijze b en c: 
De kans dat deze pogingen slagen, is elk slechts 50%. 5 naar B lukt alleen als precies V bij west zit (50%) en met 5 naar H moet je hopen dat A bij west vertoeft (eveneens 50%). 

Speelwijze d:
Als je de tweede slag begint met het binnenhalen van de vijf ruitenslagen, behoud je je kansen op de dubbele schoppensnit. Dat geeft een klein extra kansje dat oost of west een hartje te veel opruimen, en waarom zou je ze die kans niet geven?






Vraag 3	Oost / Allen

	West		Noord	Oost		Zuid
				pas		2 (sterk)
pas		4		pas		pas
pas

 10 3 2
 B 3 2
 H 8 7 6
 B 4 3
 [image: red-compass[1]]
 A V B 7 6 5 4
 H V
 A V
 V 5

West komt uit met 10. Oost wint de 1e slag met A en maakt ook A, H.
De 4e slag speelt oost harten, voor jouw H. Hoe ga je verder?

a. Nu er drie schoppen ontbreken, is de kans dat oost Hx(x) heeft groter dan dat west precies H-sec heeft. Daarom steek ik in ruiten over naar dummy en speel dan 10 voor. Als oost klein bijgooit, speel ik uit de hand 4 bij. 
b. Bij drie ontbrekende schoppen is de kans het grootst is dat H sec zit. Daarom snijd ik niet op H, maar speel A.
c. Uit het bieden stel ik vast dat oost H niet heeft. Daarom snijd ik niet op H maar speel A. 
 
Ik geef géén tweede overpeinzing …




Antwoord 3	Oost / Allen

	West		Noord	Oost		Zuid
				pas		2 (sterk)
pas		4		pas		pas
pas

 10 3 2
 B 3 2
 H 8 7 6
 B 4 3
 H					 9 8
 10 9 8 7				 A 6 5 4
 B 10 9				 5 4 3 2
 10 9 8 7 6			 A H 2
 A V B 7 6 5 4
 H V
 A V
 V 5

West komt uit met 10. Oost wint de 1e slag met A en maakt ook A, H.
De 4e slag speelt oost harten, voor jouw H. Hoe ga je verder?

a. Nu er drie schoppen ontbreken, is de kans dat oost Hx(x) heeft groter dan dat west precies H-sec heeft. Daarom steek ik in ruiten over naar dummy en speel dan 10 voor. Als oost klein bijgooit, speel ik uit de hand 4 bij. 							= 0 punten
b. Bij drie ontbrekende schoppen is de kans het grootst is dat H sec zit. Daarom snijd ik niet op H maar speel A	= 0 punten
c. Uit het bieden stel ik vast dat oost H niet heeft. Daarom snijd ik niet op H maar speel A					= 3 punten

Oost speelde in de eerste drie slagen A, A en H. Dat zijn 11 punten. Met de 3 punten van H had hij (met 14 punten) beslist geopend. Dus moet H bij west zitten!
Dan is je enige kans dat west H sec heeft en braaf onder je A valt!


Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: Actief doordenken!







	[image: ]
Ontvangen vragen van lezers over alles wat je als ‘gewone’ speler aan de ‘gewone’ bridgetafel wil weten.

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de ‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’.

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice.





Leider is in dummy aan slag en speelt zelf H voor
	We spelen tegen.

De leider is in dummy aan slag, maar speelt zelf H voor vanuit zijn hand. 

Hij ziet direct zijn vergissing en neemt H terug. Ik zeg daarop: ‘Speel H maar.’ 

Dat deed de leider liever niet, waarop we de wedstrijdleider uitnodigden. Die vertelde dat H terug mocht en dat de leider vanuit dummy mocht voorspelen.

Ik zei – op aller hoffelijkste toon – dat ik dacht dat, als de leider uit de verkeerde hand voorspeelt, de tegenspelers het voorspelen uit de verkeerde hand mogen accepteren, en dat in dat geval H geldt als voorgespeelde kaart. Daarbij noemde ik artikel 55. Daar was de arbiter het niet mee eens en wij hebben het zo gelaten.

Toch wil ik graag van jou weten of de wedstrijdleider gelijk had, en zo nee, wat de juiste rechtzetting zou zijn geweest.



Rob:
Ik lees in artikel 55A van de spelregels:
	Voorspelen door de leider wordt geaccepteerd  
Als de leider uit zijn hand of uit die van de blinde voor de beurt heeft voorgespeeld, kan elk van beide tegenspelers dit voorspelen accepteren zoals voorzien in artikel 53 of eisen dat de voorgespeelde kaart wordt teruggenomen (na onjuiste informatie, zie artikel 47E1). 
Als de tegenspelers een verschillende keuze maken, heeft de keuze van de speler links van de hand waaruit voor de beurt werd voorgespeeld voorrang.



Ik vermoed dat de betreffende wedstrijdleider even een black-out had. Het kan nooit kwaad om in ieder geval de spelregels er even op na te slaan. Of je heft daarmee een misverstand op van die speler, of je voorkomt een verkeerde rechtzetting, zoals in deze zaak.

Voor welke biedingen is een pre alert noodzakelijk? 
	Het is ons niet helemaal duidelijk welke afspraken je wél en niet hoeft te noemen in een pre alert (een uitleg vóór aanvang van een speelronde tegen nieuwe tegenstanders.

Hopelijk kun jij die zekerheid geven.



Rob:
Elke niet veel voorkomende afspraak, waarvan je kunt vermoeden dat tegenstanders daar graag hun afspraken op willen afstemmen, hoor je vooraf te vertellen (pre alert). 
Omdat jij met je partner veel afwijkende afspraken hebt, adviseer ik je om deze op een apart stuk papier te zetten en aan het begin van elke ronde aan je tegenstanders te overhandigen.

Ik realiseer mij dat het pre alert meestal een 'ondankbare' actie is. 99 van de 100 tegenstanders zullen reageren met iets als: 'Maar jullie alerteren toch?!' Dan is het goed om uit te leggen waarom je juist deze afspraken vooraf meldt.

Principieel vraagje
	[bookmark: _MailOriginal]Allen ervaren en elkaar kennende goede clubbridgers.

West		Noord	Oost		Zuid
1SA		pas		2*    	pas                      
2     etc.

1SA 15-17; 2 Stayman; 2 ontkent hoge 4-kaart

2 gewoon standaard betekenis: geen vierkaart hoog.
2 werd niet gealerteerd. Volgens noord (geen arbiter): ‘2 moet gealerteerd worden!!!’

Ik (wel arbiter) vind dat onzin. Of zie ik dat fout?



Volgens de Nederlandse Alerteerregeling moeten spelers alle biedingen alerteren die een kunstmatige (conventionele) betekenis hebben. Dus ook de gangbare 2-Stayman én de gangbare 2-ontkenning van een hoge 4-kaart! Ook de gebruikelijke Jacoby-Transferbiedingen en de verplichte antwoorden daarop zijn alerteerplichtig.

Onder ons: ik vind dat ook onzin, maar ik stel de regels niet vast. Eén voordeel heeft dit consequent alerteren wel: na 1SA en een doublet of volgbod is het zonder alert niet altijd duidelijk of een bijbod wel of niet echt is. Dan schept het alert duidelijkheid; helaas in veel gevallen ook voor de partner van de alerteerder.
Bridge Training 997, 14 april 2025, rob.stravers128@gmail.com
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